Hemoroidi sihrana - staroplaninski melem za hemoroide
Staroplaninski melem za hemoroide

Hemoroidi i pravilna ishrana

Važnost pravilne ishrane kod hemoroida. Pogledajte koje namirnice treba uključiti u ishranu za ublažavanje tegoba i poboljšanje zdravlja creva.


Hemoroidi, takođe poznati kao šuljevi ili čvorovi, su proširene vene u analnom kanalu i oko anusa. Ova stanja mogu biti izuzetno neugodna i bolna, a mogu se javiti kod ljudi svih uzrasta, uključujući i trudnice.

Jedan od načina da se ublaže simptomi hemoroida jeste pravilna ishrana. Ishrana bogata vlaknima ima ključnu ulogu u održavanju zdrave probave i olakšavanju problema s hemoroidima. Vlakna su zapravo nesvarljivi delovi hrane koji prolaze kroz probavni sistem, a njihova glavna uloga je da povećaju zapreminu stolice i omekšaju je, olakšavajući prolazak kroz creva.

Kada se hrana bogata vlaknima konzumira redovno, to pomaže u sprečavanju zatvora i olakšava pražnjenje creva. Ovo je od izuzetne važnosti za osobe koje pate od hemoroida, jer naprezanje prilikom pražnjenja creva može pogoršati stanje i izazvati dodatnu nelagodnost.

Da biste povećali unos vlakana, trebali biste se fokusirati na konzumaciju voća, povrća i integralnih žitarica. Ovo uključuje voće poput jabuka, krušaka, bobičastog voća i citrusa, koji su bogati vlaknima. Povrće poput spanaća, kelja, brokolija, šargarepe i paradajza takođe pruža značajan izvor vlakana. Takođe, trebali biste preferirati integralne žitarice poput smeđe riže, integralnog hleba, ovsenih pahuljica i ječma.

Pored vlaknaste hrane, trebali biste unositi dovoljno tečnosti kako biste održali hidrataciju i sprečili zatvor. Voda je najbolji izbor, pa se preporučuje da pijete najmanje 8 čaša vode dnevno. Takođe možete konzumirati prirodne sokove od voća i povrća, kao i biljne čajeve koji ne sadrže kofein.

Važno je izbegavati određene namirnice koje mogu iritirati već osetljivo područje anusa i rektuma. Začinjena hrana, kao što su ljuti začini i ljute paprike, mogu pogoršati simptome hemoroida. Takođe, trebali biste izbegavati kiselo povrće, poput kiselog kupusa ili kiselog krastavca, jer mogu izazvati iritaciju.

Hrana koja ima tendenciju da izazove nadutost i gasove, poput mahunarki (pasulj, sočivo, grašak), kupusa, karfiola, brokolija, luka i belog luka, takođe bi trebala biti izbegavana. Ove namirnice mogu povećati nadutost i stvaranje gasova u crevima, što može izazvati dodatnu nelagodnost kod hemoroida.

Takođe je važno obratiti pažnju na temperaturu hrane koju konzumirate. Hrana koja je previše vruća ili previše hladna može iritirati već osetljivo područje anusa i izazvati nelagodnost. Stoga se preporučuje konzumacija hrane koja je topla ili sobne temperature.

Kada je u pitanju tečnost, trebali biste izbegavati alkohol i kofein, jer ove supstance mogu izazvati dehidraciju i pogoršati simptome hemoroida. Umesto toga, fokusirajte se na unos dovoljne količine vode tokom dana kako biste održali hidrataciju i olakšali probavu.

Uz pravilnu ishranu, takođe je važno voditi računa o higijeni anusa i rektalnog područja. Nakon svakog pražnjenja creva, preporučuje se blago čišćenje toplom vodom i neagresivnim sapunom ili upotrebom vlažnih maramica koje su posebno dizajnirane za osetljivo područje.

Važno je napomenuti da je uvek najbolje konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom ako imate problema sa hemoroidima, posebno tokom trudnoće. Oni će moći da vam pruže dodatne savete i preporuke kako biste se nosili sa simptomima i olakšali nelagodnost povezanu sa hemoroidima.

Uz pravilnu ishranu, adekvatnu hidrataciju i upotrebu prirodnih preparata kao što je Staroplaninski melem, može se postići olakšanje simptoma hemoroida i poboljšati kvalitet života.

Saznajte više o staroplaninskom melemu za hemoroide
Evo primera jelovnika koji može biti koristan za osobu koja ima hemoroide:

Doručak:

Ovsena kaša sa seckanim voćem (jabuka, kruška) i malo meda

Kriška integralnog hleba sa avokadom

Užina:

Šaka badema ili orašastih plodova

Ručak:

Salata od spanaća sa pečenim piletinom, paradajzom i krastavcem

Integralni pirinač ili smeđa riža

Kuvano povrće (brokoli, šargarepa)

Užina:

Jogurt sa svežim bobicama

Večera:

Piletina sa roštilja ili pečena riba

Pire od slatkog krompira

Kuvani spanać ili blitva

Pre spavanja:

Čaša toplog biljnog čaja bez kofeina (kamilica, nana)

Važno je napomenuti da je svaka osoba jedinstvena i da se preporučuje individualno prilagođavanje jelovnika na osnovu specifičnih potreba i preferencija. Takođe je važno da se pridržavate pravila adekvatne hidratacije i da izbegavate namirnice koje mogu pogoršati simptome hemoroida, kao što su začinjena hrana, kiselo povrće i namirnice koje izazivaju nadutost. Konsultacija sa nutricionistom ili lekarom može vam pomoći da prilagodite jelovnik vašim individualnim potrebama.

Saznajte više o staroplaninskom melemu za hemoroide